18-11-2020 | Vlieg mee met de MSFS 2020


Het nieuwe reizen doe je virtueel. Even geen lange vliegreizen over de wereld, maar gewoon een reis inplannen voor na het avondeten. Na 16 jaar wachten is er eindelijk een nieuwe vliegsimulator van Microsoft verschenen. En daarmee is virtueel vliegen heel simpel geworden. En eindelijk zijn de Bing-kaarten (waar je overheen vliegt) redelijk acceptabel en gelukkig is er een actieve community, die de rest van de wereld in kaart brengt. Microsoft is zelf ook bezig vooral steden natuurgetrouw in beeld te brengen. Recentelijk zijn zo mooie ‘sceneries’ van Japan beschikbaar gekomen.

Sinds een paar weken maak ik elke dag minimaal één vlucht. Ik bezoek daarbij een geografisch of historisch interessante plek. Dit kan een vulkaan zijn, een gletsjer, kanaal of havenstad, maar ook vlieg ik van Turkije naar Lesbos of bezoek het gebied van de Klondike, bekend van de tv-serie GoldRush. In ieder geval tot eind januari 2021, zal ik dagelijks een nieuwe tocht online zetten en daarna doe ik dat om de dag. Elke vliegtocht begint met een routekaart en meestal ook een paar (rechtenvrije) foto’s, zodat je een goed beeld hebt waar we overheen gaan vliegen. Elke tocht voorzie ik op termijn van een eindtoets, zodat de opgedane kennis getest kan worden. Die toetsen komen beschikbaar in de Toetsenbank Aardrijkskunde en binnen mijn nieuwe toetsproject voor volwassenen: LearnClearly. Als je naar mijn YouTube-kanaal springt, kun je je gratis abonneren, waarna er elke avond een nieuwe virtuele vliegreis in je aanbevelingenlijst staat. Hoe meer abonnees er komen, hoe meer vluchten ik online zal zetten. Alle tochten zijn ook geschikt voor gebruik in de aardrijkskundeles. Het beeld van een vliegtocht geeft, is weer heel anders dan het kijken naar een 2D-kaart of zelfs een Streetview-kijkje.

Filmpjes bekijken, abonneren en volgen:
>> Naar Youtube-kanaal MyVirtualFlights
>> Volg via Instagram
>> Volg via Twitter
>> Volg via Facebook-pagina

Voorbeeld bij actualiteit
Ik laat tochten soms aansluiten bij actuele onderwerpen. Zo had de Volkskrant 17 november een bericht over een tocht vanuit de Kaukasus naar de Zwarte Zee, via de rivier Engoeri. Die tocht heb ik diezelfde dag gevlogen en als je 32 minuten over hebt, vlieg je met me mee, helemaal vanaf de Elbroes, de hoogste berg van Europa, tot aan de Zwarte Zee.
[ naar het artikel in de Volkskrant ] [ naar deze YouTube-tocht ]

Ik maak ook een sectie bij meer historisch getinte vliegtochten, langs plekken met grote historische betekenis. Verder bezoek ik plekken die bekend zijn van tv-series of films. Rivieren volg ik van bron tot monding, in een aantal etappes. In 2021 kun je kennismaken met tientallen bekende hoofdsteden.

Nu al te starten: (klik erop om ze te openen in YouTube)

Al ingepland (elke dag komt er om 19.30 uur een nieuwe beschikbaar) zijn onder meer:

 • USA – San Andreas Fault
 • Egypt – the Nile delta
 • Scotland – Loch Ness (Great Glen Fault)
 • Egypt – Aswan dam
 • Brasilia – Rio de Janeiro
 • Greece – the Corinth Canal
 • Croatia – Plitvice lakes
 • Italy – from Tunesia to Lampedusa
 • USA – trip to San Francisco
 • Israel/Jordan – nr #1 deepest place on the surface
 • Greece – from Turkye to Lesbos
 • The Netherlands – Wadden Islands
 • Panama – Panama Canal
 • and a lot more

Microsoft Flight Simulator
Wil je zelf leren vliegen met de Microsoft Flight Simulator? Bezoek dan de YouTube-cursus in het kanaal van de Digital Aviator. Deze vlieger is van november tot januari 2021 bezig met een virtuele vliegreis door Europa, waarbij je tijdens de vlucht uitleg krijgt bij het bedienen van het vliegtuig én geografische en historische informatie bij het gebied waar je overheen vliegt. MFS is geschikt voor een Windows-pc of de nieuwste Xbox.
>> Meer over de MFS

Let op: wil je zelf de Microsoft Flight Simulator aanschaffen, bedenk dan wel dat je dan een zeer uitgebreide en snelle pc met veel geheugen nodig hebt. Een joystick is dan ook wel erg handig om te hebben.