15-07-2020 | De Quayn Toetsenbank Aardrijkskunde groeit


In 2015 ben ik begonnen met het ontwikkelen en genereren van verzamelingen oefentoetsen voor het vak aardrijkskunde. In oktober 2017 heb ik op de KNAG-dag het eerste resultaat getoond en eind 2018 is hij uitgekomen. Op dat moment zaten er ruim 1600 oefentoetsen in. Inmiddels zijn dat er er al meer dan 5200. Aan een goede oefentoets ben je als docent gauw een uur werk kwijt, van het verzamelen van het materiaal ervoor, het schrijven en controleren van de vragen en het digitaal plaatsen in een toetsplatform. Het kost ook tijd om alle overzichten up-to-date te houden. Elke toets heeft een uniek nummer en is voorzien van metadata, waardoor hij snel te vinden is. In het eerste halfjaar van 2020 zijn er weer 320 oefentoetsen bijgekomen ( overzicht nieuw in 2020 ); dat zijn er zo’n twee per dag. Daar kun je als docent of als docententeam niet tegenop werken. Om die reden groeit het aantal gebruikers dan ook gestaag door. De Toetsenbank Aardrijkskunde is de basis voor veel (formatief) oefenen. De eindtoetsen leveren uitgeverijen aan of maken docenten veelal zelf.

Licentie op de toetsenbank
Scholen die met Quayn werken, kunnen een jaarlicentie afsluiten op de totale toetsenbank. Dat kost slechts euro 149 per jaar (excl. 21% btw). Alle docenten aardrijkskunde van die school, kunnen dan onbeperkt deze toetsen inplannen voor de eigen leerlingen, rechtstreeks vanuit hun eigen Quayn-omgeving. Je hoeft dus alleen maar een planning te kunnen maken vanuit Quayn, Magister (met Quayn gekoppeld) of magister.me (Quayn gekoppeld). Elke toetsplanning kan ook als link worden gekoppeld, aan elke elo of ander leerplatform, mits de school een Quayn-licentie heeft. Zonder een licentie op Quayn, kun je dus niet werken met de toetsen.

Op dit moment is het niet mogelijk de toetsen te arrangeren of aan te passen. Ik ben bezig, onder voorwaarden, een deel van de toetsenbank ook als itembank beschikbaar te gaan stellen. Scholen met een licentie, die hierin interesse hebben, kunnen met mij contact opnemen.

Samenwerking met scholen en docenten
Voor mij is het alleen rendabel met de ontwikkeling van de toetsenbank door te gaan, als circa 75-100 scholen een licentie hebben. Dat is op dit moment nog niet het geval. Neem dus een licentie af en profiteer per direct van de 5200 beschikbare oefentoetsen, ingedeeld in 9 onderdelen en vele tientallen submappen.
Scholen kunnen ook hun eigen toetsen aan mij opsturen, die ik dan beschikbaar maak in het itembank-deel (die dus aanpasbaar blijven dan). Neem contact op bij interesse hiervoor. Heb je zelf mooie toetsen in Word, Google DOC of WinToets of Quayn? Stuur ze op! Als 100 docenten elk 10 toetsen aanleveren, hebben we er weer 1000 toetsen bij … Ik zorg voor de eindredactie, inhoudelijke controle, metadatering en de online plaatsing in het besloten itembankdeel.
Docenten en vaksecties die een training nodig hebben, kunnen een online sessie bij mij aanvragen. In een uurtje zie je dan alle mogelijkheden. Ook een training op school is mogelijk. Ik ga dan met de sectie aan de slag.

Tweede helft van 2020
Voor het komende half jaar staan plannen klaar voor nog weer vele tientallen nieuwe toetsen. Op veler verzoek van gebruikers ga ik aan de slag met nog meer oefentoetsen bij de nieuwe 4e editie van buiteNLand. De toetsen bij leerjaar 1 en 2 zijn al klaar, maar ook bij de boeken van leerjaar 3 komen oefentoetsen. Ook gaan we voor het eerst TTO-toetsen maken bij deel 1, 2 en 3 van buiteNLand, ook al zijn er maar weinig scholen die hiermee werken. Scholen die met andere nieuwe methodes of nieuwe edities daarvan werken, kunnen verzoeken voor oefentoetsen daarbij bij mij indienen. Op dit moment hebben we oefentoetsen bij Wereldwijs, Humboldt, DeWereldVan, De Geo en dus buiteNLand. Er komen ook nog meer toetsen bij de kaarten van de Grote Bosatlas en bij de Alcarta Atlas. Verder gaan we onze samenwerking met GeoBronnen (Gotze Kalsbeek) verder intensiveren. Binnenkort hebben we hier een overleg over staan. Idee is ook uitleg en oefenvragen bij geografische animaties te gaan maken. Tenslotte ga ik verder met het ontwikkelen van een hoofdstuktoets bij alle methodes waar we al paragraaftoetsen bij hebben. Ook alle videolessen van docenten blijf ik ontsluiten.

Op de hoogte blijven of bestellen
Via diverse kanalen houd ik gebruikers op de hoogte van ontwikkelingen. Volg onderstaande link voor meer informatie:

Overzicht van een reeks projecten binnen Quayn, klaar om direct in te plannen

Er zijn honderden toetsen bij topografie en bij actuele weerkaarten

Zo maar wat schermen uit de duizenden beschikbare oefentoetsen